S.S.S
1- Avukat Tutmak Zorunlu Mudur ?
Türk Hukuku’nda tarafların avukat ile temsil edilmesi gibi bir zorunluluk düzenlenmemiştir. Aksine taraf ehliyeti olan herkesin mahkemelerde kendisini temsil etme hakkı vardır. Ancak her alanda olduğu gibi hukuki işler de uzmanlık gerektirir. Kanun, tüzük ve yönetmelikler ile ve ayrıca Yargıtay içtihatları ve mahkeme uygulamaları karşısında hak kaybına uğramamanız için bu alanda özel eğitim görmüş bir avukattan hukuki yardım almanız gereklidir.
4- Davamı Nerede Açmalıyım ?
Davalar yetkili ve görevli mahkemelerde açılmalıdır. Hangi tür mahkemenin görevli olduğunu tespit ettikten sonra, hangi yer mahkemesinin yetkili olduğunu da belirlemeniz gerekir.
2- Avukatlık Ücreti Nasıl Hesaplanır ?
Avukata ödenecek ücretin kapsamı avukat ve vekil eden arasında yapılacak sözleşme ile belirlenebilir. Ancak bu konuda sözleşme yapılmamış ise verilen ücretin hangi işleri kapsadığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenmiştir. Buna göre verilen ücret, sözleşmenin konusunu oluşturan işle ilgili kesin hüküm elde edilinceye kadar devam eden tüm iş ve işlemleri kapsamaktadır.
5-Davaların Süresi Tahimini Ne Kadar Sürer ?
Adalet Bakanlığı verilerine göre 2012 yılında bir hukuk davasının karara bağlanması Türkiye genelinde ortalama 202 gün almaktadır. Bu süre mahkemelere ve açacağınız davanın türüne göre değişiklik göstermektedir.
3- Yurt Dışından Vekaletname Nasıl Çıkartabiliriz ?
Yabancı memleketlerde noterlik işleri, konsoloslar tarafından görülür. Yurtdışında vekalet çıkartacak olan müvekkillerimizin ilgili ülkenin Türk Konsolosluğu’na şahsen başvurmaları ve yukarda ayrıntıları yazılı olan vekalet bilgilerimiz doğrultusunda konsolosluk kanalıyla vekalet çıkartmaları gerekmektedir. Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen veya onanan vekaletnameler, o yabancı ülkedeki Türk konsolos veya siyasi memurlarınca onaylanmış olmadıkça bu vekaletnamelerin Türkiye’de kabulü mümkün değildir. Yabancı bir ülkede, o ülkenin yetkili makamı tarafından doğrudan düzenlenen vekaletnamelerin, o yabancı ülkedeki Türk Konsolosluğu ve siyasi memurlarınca onaylanmış olması gerekmektedir.
6- Davayı Kaybedersem Ne Olur ?
Dava kaybedilebilir. Bu durumda karşı tarafın avukatı varsa avukatlık ücretinin ve karşı tarafın yaptığı masrafların ödenmesi durumunda kalınır. Ancak dava açılmasının öncesinde bir avukat ile görüşülüp gerekli hukuki destek alınırsa böyle durumların önüne büyük oranda geçilebilir.
6- Ceza Davası Nedir ve Nereye Açılır ?
Ceza davalarının nasıl açılacağı suç tipine bağlıdır. Bazı suçların (Örn.Mala zarar verme, hakaret suçu) soruşturulması zarar gören kişinin savcılığa ve ya kolluk kuvvetlerine (Polis,jandarma) şikayet etmesine bağlıdır.Niteliği itibariyle daha ciddi olan bazı suçlar (Örn.uyuşturucu ticareti, devlete karşı suçlar vb.) ise şikayet olmasa bile re'sen savcılık tarafından soruşturulmakta ve ardından kamu adına kovuşturulmaktadır. Ceza davaları suç tipine göre Asliye Ceza ve Ağır Ceza Mahkemelerinde görülmektedir.
K&K Hukuk Danışmanlık
Ankara'da güvenilir hukuk hizmetleri sunuyoruz.
İletişim
kkhukukburosuu@gmail.com
+90 312 123 45 67
© 2024 Tüm Hakları Saklıdır.